Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Historicke bitky na Slovensku
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Martin Majak Kompas
Bežný tlachal

Založený: 01 Nov 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 18, 2007 8:35 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

1.) Lebo nebojujú ani na bodáky. A vieš o nejakej akcii, keď je jedna armáda porazená, a iba jak jeden muž klakne prepáč nepriateľ? Nie, treba ju rozprášiť. A vtedy sa tasia šable

2.) Lebo ja chcem prežiť. Ak je tvopja predstava, že sa stretnú 2 jednotky, a dokážu si kto je lepší, tak to nerobia ani napoleónci. Husár, rozdávate si to naplno??? A nech zvíťazí lepší???

ad 1.) Alchy: pokial sa budes viac venovat dejinam bitiek, a vojenstva velmi rychlo zistis, ze v skutocnosti bolo iba par jednotiek vybitych do hlavy. Ja osobne som sa dopatral s urcitostou iba ku 14 pesiemu regimentu cisara Napoleona I, ten bol na hlavu vybity v bitke o Jilove. Este sa traduje vybitie starej gardy pri Waterlo, ale tam to predsa len par jedincov prezilo. Neviem, kedy si sa zucastnil naposledy Slavkova, ale su v europe aj podstatne kvalitnejsie akcie. Rozprasit jednotku pechoty dokaze iba jazda, nikdy nie banda osob so secnymi ci bodnymi zbranami. Bodakovy utok bolo to posledne riesenie, francuzi nim v revolucnych rokoch nahradzali nedostatok vycviku a municie. Hlavne by ste si mali pri tejto debate uvedomit psychologicky aspekt delostrelby, hromadnych salv do masy vojska, hrozu ktoru nahanaly jazdci v prostred kare. Tieto pocity nedokazeme nasimulovat, tak isto ako nenasimulujeme pocit strachu pri boji s akoukolvek zbranou... Twisted Evil teda da sa to, nabime si ostrymi, a podme na to... Twisted Evil

ad 2.) dolezita je bezpecnost, nie je dovod v bitke ist do osobnych subojov, tie riesime vyzvami. A je to iba pre nase vlastne pobavenie. Divak nie je zvedavy na dvoch magorov, ktory vypochoduju pred jednotky, a riesia vlastne problemy. Pochybujem, ze by to tak bolo aj v skutocnosti. Duelanti pochadzali vacsinou z vlastnych radov. Neviem si dost dobre predstavit akym sposobom komunikovali s nepriatelom bez obvinenia z vlastizrady....
Martin Majak Kompas
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Po Jún 18, 2007 9:18 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff napísal:
,Husar: Ak aj urobime len Uhorsko, stale si budeme musiet pozyvat ludi zo zahranicia na ine zlozky... Je to sice pohodlne, ale pomerne financne narocne, na nasich bitkach sa hybu skutocne neporovnatelne mensie peniaze ako na tych zahranicnych... A to nevravim o tom, ze napriklad Kosice su od CR este o cosi dalej... Wink

ale o tom som uz predsa hovoril, ak sa ma urobit poriadna rekonstrukcia musi mat samozrejme financne krytie. Aby ho aj mala mal by sa ziskat silny partner, a toho neziska nik na importovanu zalezitost. Musi sa zapojit nielen par nadsencov, ale aj region, ktory sa moze takymto sposobom propagovat. A to sa da iba tym co sa skutocne udialo, urcite nie skotmi ci vikingami... Laughing taka akcia nemoze stat na predstaveniach, a jednej hodinovej bitke, kde mate dobovy zivot? tabor? vycvik? preco vase markytanky bojuju, ked je to blbost? Nech sa venuju tomu co robili aj v skutocnosti, nech predavaju vojsku napoje, potravu. Nech v taboroch horia kuchynske ohne, nech sa hraju dobove hry. Je skutocne smutne vidiet na velkej ploche kemping, a nie dobovost. Ludi nezaujima iba serm, ale aj to ako vtedy ludia zili. Ak sa za ziadanu sumu ponukne vela muziky produkcia sa najde. V napoleonike nikto neziada za to co predvedie honorar, ten je iba v pripade neakej nadstandartnej sluzby pri komercnej akcii. Bezne je urcenie vysky nahrady na dopravu a strava pocas akcie. Doprava sa riesi pomocou tabulky vzdialenosti, a je to prispevok, nie preplatenie. Smile
Martin Janičina
Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 18, 2007 9:39 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaf napisal: Ako sa vsak zda, je jednoduchsie zlatat nejaky festival, nacapat tam cokolvek po polhodine a hura, potlapeme sa po ramene, ako fajne sme to urobili, lebo sme mali aj legendarny Corvus Corax...

Marcipan odpoveda: Zodpovedne prehlasujem ze corvus corax je nasim jedinym svetielkom v nasej existencii Very Happy . Ale teraz vážne. V niektorých veciach s tebou súhlasím a páči sa mi tvoj nabrúsený, ba až prepáč za výraz nadržaný postoj k tejto, ale aj k iným témam. Zdá sa mi však, že si trochu naivný v tom čo očakávaš od iných ľudí. Naviac bitky a vojenské jednotky sú pekná vec ale prečo ich tak agresívne vnucovať iným? Myslím šermiarom, nie diviakom.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 18, 2007 9:43 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Atika napísal:
Velmi ma udivuje a zarmucuje, co tu citam....
Nie aby ste objektivne zhodnotili kritiku a konecne sa zobudili, ale vy namiesto hladania riesenia v tejto zalostnej situacii, hrate si kazdy na svojom piesocku a kydate spinu jeden na druheho....!
zase raz to vidim tak, ze v tejto teme sa budete len skriepit a hadzat si polienka pod nohy, pisat prispevky na pol strany plne dristov a reci do vetra....
s

...no vidis a mame na slovensku novu jednotku
jednotku vseobdobovych kydacov (kedze podobne sa,ak sa nemylim, spravali ludia v kazdom obdobi)
Very Happy

P.S.: neberte ma vazne (ani ja vas neberiem)
Very Happy
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 18, 2007 9:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Marcipan: nie som si isty, co je naivne na snahe podporit v ludoch zaujem o studium vojenstva, taktiky a sposoboch boja. Je fakt, ze sme tu prevazne sermiari, teda ludia, co bojuju hlavne v dueloch a "beznych" subojoch, ale to nam hadam este neberie moznost zapojit sa do masovej bitky, ktora aspon pre divaka vyzera tak, ako taka bitka vyzerat mohla... Co na to treba? Stan, nech tabor vyzera ako tabor, zjednotenie obdobia zucastnenych a zodpovedny pristup k vycviku so zbranou, ktora sa pouzivala vtedy a je mozne ju pouzit aj teraz. Aky v tom je problem?
Návrat hore
Chico
Bežný tlachal

Založený: 05 Aug 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 18, 2007 10:02 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

No trošku si prihodím aj ja pár postrehov ohľadne formovania jednotiek na Slovensku (skôr sú to ale také postrehy k jednotlivým príspevkom....)

Viete možno čo je našim problémom a je to vidieť aj na tomto fóre? Ten neznáša toho, ten nebude spolupracovať s tamtým.... Hrabeme si každý na svojom piesočku... Áno, v každom väčšom meste je viacero skupín, ale úprimne nepoznám také mesto, o ktorom by som počul, že sú v ňom skupiny súdržné (ospravedlňujem sa ak také sú Very Happy )
Vznikli Janičiari. Bol som na tejto akcii a s chalanmi som si odbehol a odpochodoval výhliadkovú cestu po Leviciach. Chcete proti nám postaviť také a také jednotky, ale úprimne, kto sa spojil s niekým z Janičiarov a spýtal sa ho: "Počuj a cca. z akého obdobia sú tieto vaše kostýmy? Mali by sme záujem vytvoriť niečo proti vám."
Oháňate sa tu Uhorskom. Je to perfektný nápad a strašne sa mi páči (veď tu u nás sa to v 16.-17. stor. mlelo), ale nech mi nikto nehovorí, že uhorské kostýmy sa nemenili 2 storočia!!! To je blbosť na mraky. Nechcem hovoriť za ostatných Janičiarov ani za TOSTABUR, ale tieto janičiarske kostýmy sú myslím z prelomu 16. a 17. stor. Chcete postaviť protivníkov? Fajn, ale s primeranou výstrojou, výzbrojou a kostýmom.

Najskôr medzi nami musí existovať komunikácia a až potom môžeme začať riešiť nejaké obrovské bitky o x desiatkach, či stovkách ľuďoch, nemyslíte? Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Jún 18, 2007 10:04 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Jo a aby som nezabudol, to Alchy:

http://www.cardiffrose.com/pikeman-web.gif

http://www.cmhg.gc.ca/cmh/book_images/high/v1_c3_s07_ss00_01.jpg

len tak, vygooglene... prosim, ukaz mi na tych obrazkoch rapir... cize cca 130 cm dlhu stihlu bodnu zbran Rolling Eyes

http://www.edirectory.co.uk/pf/images/products/2184/i/0b0c7c1c.jpg toto je rapir. a na takyto serm v tlacenici miesto nemas, najma, ked sa prelomia rady pik, ako si to spomenul ty.
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Jún 18, 2007 10:06 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

chico: je to pravda, ale zas na druhej strane, skupiny sa nemusia milovat navzajom, aby sa proste na bitke stretli a vedeli fungovat kazda pod velenim svojho "dostojnika". Len musia byt urcene kriteria a body vycviku, aby to v tej bitke fungovalo...

a k uhorskym kostymom - velky znalec nie som, ale pokial viem, tak kaftany ci zupany fungovali od 10teho po 18te storocie v pohode. pravda, strihove odlisnosti, gombiky a ozdoby sa menili, ale zaklad ostava (samozrejme tym nemyslim, ze do 17teho storocia moze niekto pouzit odev z toho 10teho)
Návrat hore
Chico
Bežný tlachal

Založený: 05 Aug 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 18, 2007 10:22 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Oj joj. A to veru pravda nie je s tými Uhorskými záležitosťami (moja večná rozopra s Lenkou). Very Happy Nechcem sem dávať off topic tému, ale skúste si pozrieť pomoháčske obdobie a povedzme 17. stor. - viazanie, cifrovanie, klobúky, topánky, ozdoby,.... Oblečenia podobné ale určite nie rovnaké. Aj o tom to je.
Ak jednotku, či armádu, v pohode, ale každý sa tu snaží vyhnúť sa napr. všegotike. Prečo do toho zaťahujeme aj Uhorsko? Crying or Very sad
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Jún 18, 2007 10:27 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

chico, ja som nikdy netvrdil, ze som odbornik na uhorsko, to pozor Wink ja som len reagoval na tvoju poznamku, ja uhorsko nerobim a ani sa do toho velmi nehrniem, ak ano, tak na 15te storocie, ale to len pre radost a nie ako sucast nejakej jednotky.

Ok, dost OT, uz aj tak sme riadne mimo temy.
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 18, 2007 10:54 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Husar napísal:
1.) Lebo nebojujú ani na bodáky. A vieš o nejakej akcii, keď je jedna armáda porazená, a iba jak jeden muž klakne prepáč nepriateľ? Nie, treba ju rozprášiť. A vtedy sa tasia šable

2.) Lebo ja chcem prežiť. Ak je tvopja predstava, že sa stretnú 2 jednotky, a dokážu si kto je lepší, tak to nerobia ani napoleónci. Husár, rozdávate si to naplno??? A nech zvíťazí lepší???

ad 1.) Alchy: pokial sa budes viac venovat dejinam bitiek, a vojenstva velmi rychlo zistis, ze v skutocnosti bolo iba par jednotiek vybitych do hlavy. Ja osobne som sa dopatral s urcitostou iba ku 14 pesiemu regimentu cisara Napoleona I, ten bol na hlavu vybity v bitke o Jilove. Este sa traduje vybitie starej gardy pri Waterlo, ale tam to predsa len par jedincov prezilo. Neviem, kedy si sa zucastnil naposledy Slavkova, ale su v europe aj podstatne kvalitnejsie akcie. Rozprasit jednotku pechoty dokaze iba jazda, nikdy nie banda osob so secnymi ci bodnymi zbranami. Bodakovy utok bolo to posledne riesenie, francuzi nim v revolucnych rokoch nahradzali nedostatok vycviku a municie. Hlavne by ste si mali pri tejto debate uvedomit psychologicky aspekt delostrelby, hromadnych salv do masy vojska, hrozu ktoru nahanaly jazdci v prostred kare. Tieto pocity nedokazeme nasimulovat, tak isto ako nenasimulujeme pocit strachu pri boji s akoukolvek zbranou... Twisted Evil teda da sa to, nabime si ostrymi, a podme na to... Twisted Evil

ad 2.) dolezita je bezpecnost, nie je dovod v bitke ist do osobnych subojov, tie riesime vyzvami. A je to iba pre nase vlastne pobavenie. Divak nie je zvedavy na dvoch magorov, ktory vypochoduju pred jednotky, a riesia vlastne problemy. Pochybujem, ze by to tak bolo aj v skutocnosti. Duelanti pochadzali vacsinou z vlastnych radov. Neviem si dost dobre predstavit akym sposobom komunikovali s nepriatelom bez obvinenia z vlastizrady....

Prepáč, možno to fakt nepohopili viacerý, tak ešte raz.

Nie som za to, aby sa bitka zmenila na rapírovú - či mečovú melu. Som za to, aby na záver bitky bol aj rapírový boj, ale to len vtedy, ak to má zmysel. Porazený, keď utekajú, jednoznačne zahodia Piky, a tasia rapíre - meče, nie na základný boj, ale na útek.
2. Takých biteiek s kompletným vybitím bolo viac, ale nie vždy je dôležité všetko vyvraždiť. Jedná sa o scenár. Obávam sa, že na scenár tu sa bude pochodovať do prava, u do ľava, tu spravíme puf puf, a tu všetci utečú, aby nebola krv - nie je potrebné ani chodiť.
3 čo ľudia očakávajú od bitky - veľa je takých, čo si chce aj zašermovať. Ak nemáš fondy na to, aby si všetkých vyplatil - hovorím strašie obdobia 30 a nižšie - je dobré, aby sa aj táto možnosť pre časť ľudí vytvorila. Sú to šermiari a preto sem aj prišli. Toto sa dá vyriešiť scenárom. To je to umenie, aby toto nebol nosný bod deja. A práve pre to sme robili Corvus 2005 a 6 sedliacky, kde nebolo toľko organizovaného boja, a viac srandy. Ale nebolo to o tom, ako nabehla pechota s krátkymi zbraňami, a dorazila to.
P.s. Určite nie osobné výzvy. To je blud a demagógia. Jedná sa o záver deja, kde sa končí kontaktom a útekom porazených

De Carabas: P.s. Hráme sa na slová. Ja mám obdobnú zbraň ako smallsword, aj ako rapír. Snáď 130 cm rapír klasického súbojového charakteru nikto nenosí do boja. Tá istá zbraň sa volá v 1 knihe Rapier, v druhej Degen, v tretej smallsword, a v 4 sword. Ja som teda nepoužil pre zbraň v už už dlho názov meč, Iba rapier, Palaš a Kord. A každá skupina má svoje názvoslovie. Toto je tiež trčeba pribrať do úvahy.
Napr: - rýchly google - hľadané bleskom:
http://www.budoten.com/_cgi-bin/shop/shop.pl?f=NR&c=602202&t=ddetail&pid=mkuehn

Naposledy upravil Alchy dňa St Jún 20, 2007 5:15 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Alchy
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Jún 18, 2007 10:55 pm    Predmet: Všetkým Odpovedať s citátom

Niekedy je ťažké dohodnúť sa na základnej terminológii. Možno toto by bol príma nápad na seminár.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Jún 18, 2007 11:07 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Alchy: Ano, ukazal si, co je rapir. Ale to nemeni nic na tom, ze ten bol prilis dlhy na pouzitie v skrumazi. Pouzivali sa tazsie a padnejsie mece, ktore boli schopne urobit zranenie aj sekom bez toho, aby sa zlomili - co by sa rapiru zrejme pre jeho dlzku stalo. Ale nehadajme sa o pojmoch, vratme sa k teme - to tvoje pochodovanie a puf puf je prilis prehnane, ja som zazil barokovu bitku s formaciami a bolo to o niecom uplne inom.
Návrat hore
Martin Majak Kompas
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Jún 19, 2007 6:42 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Alchy: Ak nie je manevrovanie a vojenska taktika a strategia zaujimava pre ucastnikov a aj divakov, vysvetli mi preco na napoleoniku pride radovo niekolko stoviek ucastnikov, a na sermovacku sotva niekolko desiatok. To nespominam skutocne velke vyrocia ako bol napr. 200 Slavkov 4500 uniformovanych vojakov. Preco je priemerny pocet divakov na Napoleonskej rekonstrukcii kdekolvek v europe viac ako 15000 divakov? Mozno sa mylim, ale ak piku zahodim, v panike urcite netasim pobocnu zbran, a nepostavim sa superovi, ale snazim sa spasit si zivot utekom, nie utokom. V bitke ide vzdy o strategicke ciele, nie o vyhladenie druhej armady. Ak manevrujem tak aby som protivnika vysachoval, vsak to je zmysel strategie. Vyzera to ako by si chcel tvrdit, ze pocas 100 rocnej a 30 rocnej vojny sa neustale vybijali cele armady. A je jasne ze vacsinou sa v tychto vojnach iba pochodovalo, a sem tam urobilo puf paf. Uvedom si, ze demoralizovana jednotka bez velenia nebojuje, ale krici "spas sa kto mozes". Smile Je velka chyba robit rekonstrukciu pre ucastnikov a volat na nu divakov, ak si chcem zasermovat, nepotrebujem na to divaka, ale ak chcem divakovi ukazat ako vyzarala historicka bitka, tak mu ju ukazem. Aj za cenu ze si ucastnici holt zasermuju niekde inde. Ak mam ako divak zaplatit neake vstupne, chcem za to vidiet nieco realne a nie rostrusene dvojice duelantov na jednom poli. Aj v napoleonike sa plati vstupne, ale percentualne je 75% bitiek s volnym vstupom. Je pravda, ze v napoleonike sa malo pada, ale aj to je v stadiu riesenia. Mozes ma obvinit, ze rozoberam iba jedno obdobie, ano ale mam v nom najviac skusenosti s rekonstrukciami historickych udalosti. O sermiarskych bitkach sa neda povedat, ze su to rekonstrukcie. Ak si autor scenara napise na konci hromadny individualny boj tak ho tam bude mat, a divak odide presvedceny o tom ako maju US trhaky pravdu. Ja osobne som za poslednych 5 rokov, nenasiel silu ist sa pozriet na "sermovaciu bitku" na slovensku. Radsej sa venujem vycviku jednotky na manevroch po celej europe, aj napriek tomu, ze ma to stoji nemale prostriedky. Ale je mi odmenov pozvanie na krasne pripravene akcie, kde sa stretnem s rovnakymi blaznami ako som ja a aj si zasermujem, ale nie z povinnosti, ze mi to scenar prikazuje, ale iba z cistej radosti pohybu.
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ut Jún 19, 2007 8:17 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Marcipan: Agresivne? Keby si ma poznal, vedel by si, ze som ten najroztomilejsi a najnevinnejsi a samozrejme aj najneskodnejsi clovek na svete. V kazdom pripade, zamyslime sa:

"Spoločné vojenské jednotky

Vec: SPOLOČNÉ VOJENSKÉ JEDNOTKY!

Predkladá: Peter Koza

Vážení priatelia!

Pretože som nemal možnosť zúčastniť sa stretnutia vedúcich, rád by som využil aspoň takúto formu na predloženie svojho návrhu na zriadenie spoločných oddielov. Mali by to byť:

* LANDSKNECHTI
* ŠPANIELSKE TERCIO
* PLUK 30 ROČNEJ VOJNY s velením cisárskym a švédskym
* BOLUKY JANIČIAROV a SÍPAHÍOV a tiež MEHTER
* 5. JEDNOTKA DOMOBRANY, HAJDÚCHOV, POVSTALCOV a MARTALOVCOV

Ďalšie jednotky by sme formovali v prípade, ak sa nám podarí sformovať aspoň dve z predložených.

POSTUP:
Kto (skupina, alebo jednotlivec) má záujem podieľať sa na tomto budovaní, prihláste sa alebo u Ivana Beličku, alebo priamo u TOSTABUR na adrese: tostabur prihláškou s označením:
Meno a spojenie na seba
Zreteľné označenie, o ktoré jednotky má záujem
V mene koľkých ľudí píše

Akonáhle tak urobí, v priebehu cca 14 dní dostane ďalšie pokyny.

Prosíme Vás, píšte len, ak máte naozajstný záujem. Inak nám len pridávate zbytočnú prácu, ktorú by sme radšej vykonali na spoločnom diele.

S kolegiálnym pozdravom,

Peter Koza"

Toto si este aj ja pamatam zo starej stranky sermiarskych listov... Dokonca si pamatam nahlasenych nasich 15 ludi na svedky pluk bez odpovede... Po x rokoch nam vznikli janiciari... Potrebujeme podla toho este teda aspon jednu z jednotiek, aby sa zacalo pracovatna dalsich, je tak, nie? Problemom je, ze sa bavime o celoslovenskych nadskupinovych jednotkach, ktore su urcite problemom kvoli tomu, ze "ja s Olaffom take nehcem, Olaff je zly" a "ja nejdem s Alchym, lebo ja som s Olaffom kamos"... Mozeme to teda vlastne brat tak, ze po dobrom sa to uz skusalo, ale nejaky valny uspech to nezaznamenalo...

Kedze nie som taky naivny, za akeho ma mate, preto navrhujem vnutroskupinove jednotky, ale to vam podla vsetkeho uniklo... Kazda skupina si posklada svoju vlastnu jednotku, napr. na tridsiatku, ked uz sme sa tu tak na nej pochytili a riesime aj rapire, vsakano. Samozrejme, ak niektore skupiny z blizkeho ci vzdialeneho okolia nemaju zle vztahy, ale naopak, nech si tuto jednotku rozsiria o clenov spriatelenej skupiny, ide predsa o dobru vec, tomu sa medze nekladu... Preto som tiez spiskal napad bratislavskej jednotky, bol to vysledok logickeho uvazovania... A to, ze stroskotal na ludskom faktore? no boooooze, ja v Bratislave neposobim, vlastne ma to nemusi trapit...

Na druhej strane, bojite sa tu poniektori, ze na bitke vam niekto bude dokazovat, ze je lepsi, preto s nim do bitky nepojdete. Opakujem x-krat, okrem mna to padlo aj v podani Husara, ktory ma toho v jednotkach a bitkach nabehane urcite viac ako ja, navyse nie je taky impozatny zjav, aby vas vydesil svojimi nazormi, ale i tak to akosi prehliadate... Ohanate sa teda tym, ze s takym a takym clovekom tam a tam bojovat nebudem... Preco? Kde sa pise, ze na rekonstrukcii hist. bitky musia byt vsetci kamarati, ktori si budu pred, pocas i po bitke vyznavat lasku? Na bitke sa vytvoria komunity,ci sa vam to paci, alebo nie, v ramci jednotlivych casti vojenskeho tabora (nie z vojenskych stnaov, nie z iglu), ktore mozno ostatnych neuvidia inde ako priamo v akcii... A myslite si, ze ked ich tam zbadaju, budu ich chciet hned dorazit? Ale no tak, sme dospeli ludia...

Ide o to, prestat konecne oblbovat ludi bitkami na rapire, vojenskymi tabormi postavenymi z niekde spominanych Colemanov, tlupami prehanajucimi sa po bojisku s nevhodnou vyzbrojou a podobne... Ide o to, poskytnut divakovi nielen serm a jeho ukazky, ktore maju za tie roky divaci okukane (aj vdaka tomu, ze poniektore, dokonca aj uznavane, skupiny robia ten isty program este z cias, ked som bol len divakom), ale ukazat im nieco viac, nieco, co na Slovensku takmer nie je - zivot vojaka v poli, tabore, na tazeni, na bojisku... Nikto tu nehovori o LH, aby ste sa nevydesili este viac, ja hovorim len o tom, ukazat nieco na inej urovni, nieco, na co divak u nas moc casto nenarazi... A na to nemusime byt vsetci prilepeni na seba a mojkat sa, aby sme to divakovi poskytli, divak je mierka nasej kvality...

Ak ma po 5 skupin jednotku s 10 ludmi, ci uz musketierov, alebo pikanierov, k tomu kazda skupina len jedno delo, je to dokopy 80 (!!!!!) ludi na jednej strane... Na druhej tak isto a mame cislo, ktore sme na slovensku pokope na bojisku este nevideli... A to je skutocne male cislo... Kazda skupina si tych svojich 10 ludi dokaze vyskolit a vycvicit podla nejakych jednotnych materialov, velitel tejto jednotky dokaze zabezpecit a eliminovat pripadnych psychopatov ta, aby uroven bezpecnosti v bitke nebola narusena... Ale to sa na tom musi pracovat, makat a driet... A tu mam pocit, ze prave toto sa nikomu az na par ludi nechce...

Chico: K Uhorsku sme dosli nahodou, v podstate... Ale uznaj, ze to nikde vo svete nemaju... Wink

Alchy: Na stranke toho Poliaka sa da najst tento obrazok: http://www.wudang.cis.com.pl/obrazy/29/rapier/rap_zyg.jpg Obzvlast odporucam do pozornosti obrazky 1a-1c, pretoze to je to, comu sa oficialne nadava aj "svedsky mec", uzivany svedskou pechotou pocas tridsiatky... Mas tam aj palase ci schiavony, tiez vojenske zbrane... Poznas ich podla sirokej cepele v porovnani s rapirom, tiez podla toho, ze cepele su oproti rapirovym kratsie (co na tom obrazku bohuzial nevidiet)... Preco su asi tak kratsie a sirsie?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Ut Jún 19, 2007 8:33 am    Predmet: Odpovedať s citátom

no, clovek tu chvilu nie je a zese ma co citat...tak si zase stouchnem aj ja...

Atika: ako sa da objektivne reagovat na kritiku postavenu na utoku na nazory druhych? tak ako to tu vidis...ale ty si zaujata tak ako my vsetci, takze nad tym ani neuvazuj...
nebudem komentovat Olafov sposob presadzovania nazoru, nema to zmysel...

a teraz zase moj kusok nazoru na vec:
Verim, ze hromadne bitky mozu mat svoje caro, su urcite zaujimave a suhlasim s Husarom, ze maju aj velky edukacny potencial voci divakovi (tak nejak to proste v tej dobe fungovalo). Lenze je tu este jedno velke ALE...a tym sme my a nase zaujmy...myslim, ze presviedcat sa tu, ci divaka viac zaujima bitka alebo sermiarsky fest nema zmysel.Nechajme to na divakov nech si vyberu. Podstatnejsie na zrealizovanie takejto akcie je, co viacej zaujima nas. Viem si predtavit, ze v napoleonskom obdobi (a podobnych) bude asi hromadna bitka to najsuprovejsie (dym, vybuchy, signaly, povely, formacie...rad by som si to niekedy zazil)...ale co v takej stredovekej bitke?
Aby sme sa tu zase nenatahovali o slovicka, budem hovorit o "svojom" obdobi (keby niekto nevedel, tak polka 14tky). Dym ziadny, luky moc rachotu nenarobia a aj bezpecnost strelby z nich je diskutabilna (nepoznam slepe sipy). Dalej tu mame stale velku dominanciu jazdy (kurnik jak spravit bezpecne utok tazkej jazdy, tak to fakt netusim) - je sice pravda, ze tu pechota uz ozivala, ale stale to nebolo ono. Pri Krescaku tvorili pechotu okrem lukostrelcov a janovskych strelcov z kusi hlavne opesali tazkoodenci (hups rytieri bez koni, Olaff dychas este?). Formacie v tej dobe este tiez moc nefungovali. No a teraz k meritu veci. Ale stale si viem predstavit, ze by sa to nejako dalo, aj bez tej jazdy. Ale mame na to dostatok ludi? A na ako dlho asi tak zaujmeme divakov? Dve skupiny strelcov po sebe strielaju (logbow vs. kusa) a potom dojde k nejakej tej skrumazi pesiakov ( o konoch ani neuvazujem)...to je vsetko pani, co mozme ukazat...ziadny dym, ziadne truby, ziadne vybuchy, ziedne velke formacie (vtedy proste este neboli)...a potom tu mame este fest - ked sa podari, tak je dobry program, dobra atmoska a dobra zabava. Ako pre nas, tak aj pre ludi.
A este ja ako sermiar na bitke - poviem to takto, rad by som si nejaku uzil, ale momentalne velke bitky (aj v Cechach), kde by som zapadol so svojou vystrojou ma nelakaju. Hlavne kvoli mojej bezpecnosti a mojej vystroji. Je to hlavne o discipline. V napoleonike sa hrate na vojakov aj s ich drilom a disciplinou. V stredoveku vojaci neboli, boli to bojovnici a zial to tak vyzera aj na dnesnych bitkach. Proste nemam odvahu sa postavit proti niekomu so zbranou v ruke (ci mec alebo drevcovka, je to jedno), komu neverim. Na vystupeniach stojim proti ludom, s ktorymi trenujem cely rok a maju moju uplnu doveru. Takisto ma moja vystroj stala hooodne vela penazi na to, aby som si ju nechal v nejakej bitke roztrieskat (prave pre to som uz par ponuk odmietol). Vzdy sa najde par blbcov, ktori si potrebuju nieco dokazat a budu mlatit do kazdeho, kto ma nejaku kvalitnejsiu zbroj co to da, ked ju ma, nech vydrzi, ze ano. Zarucite mi ako organizatori, ze sa mi to nestane a taky ludia sa tam nedostanu? A to uz nehovorim o tom, ze clovek si asi vela zabavy neuzije, ked sa neviem kolko prechadza v lete v zbroji po luke a hra cakajucu armadu a potom si chvilku pobeha a rozda par ran.
Neberte to tak, ze teraz hovorim ze sa to neda. Ja naopak patrim k ludom, co pozeraju zasadne na to, ako to ide a nie nejde. Len som tu napisal par osobnych postrehov o tom, kde vidim mozny dovod nezaujmu. Osobne by som sa velmi rad zapojil do realizacie nejakej bitky, ktora bude suvisiet s dobou, ktorej sa venujem a poriadne si to uzil (ked sa totizto bavime my, bavia sa aj divaci).
A prosim nepresviedcajte ma, aby som zmenil obdobie len kvoli tomu, aby bola nejaka bitka, nemam na to dovod.
A namiesto toho, aby ste presvedcovali druhych o svojej neotrasitelnej pravde a vyvracali im ich nazory a postoje, radsej im ponuknite (nie vnutte) nieco, co ich zaujme a donuti ich zamysliet sa. Atakmi ich nezmenite, len ich donutite branit sa (specialne sermiarov). Nic viac.

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Jún 19, 2007 8:45 am    Predmet: Odpovedať s citátom

"Slepe sipy" : http://www.alistaire.net/eurosip/sipy.htm Cudujme sa, funguju a neublizia, mame vyskusane... Takze prestrelky mame prehodnotene (Triarus, dychas este?)... V Anglicku bezi tusim Hastings, v CR x bitiek s Vikingmi, Slovanmi, ci rany stredovek (napriklad taky uznavany Wothanburg, kde je divakov ako nasr....vela)... Co tam asi tak mozu vidiet, ked nie je ziadny prach a vybuchy? na to by som sa opytal AElfgara od Templarov, ktory tam minimalne vlani bol a chysta sa zase...

Nie su kone pre rytierov? Husar ponukol pozyvat Cechov... Napriklad tu mame nieco pouzitelne pre tvoju dobu: http://www.spolecnost1645.cz/obrazky/regimenty/Vrcholny_stredovek_ARX.jpg pripadne si spominal, ze vy a Normani robite jednu dobu... Normani: http://normani.sk/06-5.htm Vida, mame zabezpecene kone... Ak nahodou kone nemame, musime vymysliet nieco, kde kone stracaju zmysel a rytieri MAJU DOVOD stat sa opesalymi... A tym niecim je...napriklad dobyjanie pevnosti, ktoreho kulisu nie je nejako zvlast narocne vytvorit... Dobry clanok na tuto temu, a tiez temu bitiek celkovo, mame tuto: http://livinghistory.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=29

Takze, myslim, ze par veci som ti pomohol vyriesit, nie? Ako vravim, som dobrak od kosti a len vnucujem svoj nazor... Ktory mimochodom vnucujem uz len tym, ze ho poviem, nie? Ale s tym, ze sa bojis o svoje veci, ktore su, ci sa ti to paci alebo, len spotrebnym materialom, s tym ti nepomozem, je mi to luto...
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Jún 19, 2007 8:53 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff napísal:
:
Alchy: Na stranke toho Poliaka sa da najst tento obrazok: http://www.wudang.cis.com.pl/obrazy/29/rapier/rap_zyg.jpg Obzvlast odporucam do pozornosti obrazky 1a-1c, pretoze to je to, comu sa oficialne nadava aj "svedsky mec", uzivany svedskou pechotou pocas tridsiatky... Mas tam aj palase ci schiavony, tiez vojenske zbrane... Poznas ich podla sirokej cepele v porovnani s rapirom, tiez podla toho, ze cepele su oproti rapirovym kratsie (co na tom obrazku bohuzial nevidiet)... Preco su asi tak kratsie a sirsie?

Poznáš cinquedeu? Je krátka a veeeeeeeeeľmi široká.

Tou sa kryli baranidlá? Twisted Evil Twisted Evil

sorry ot
Návrat hore
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Ut Jún 19, 2007 8:57 am    Predmet: Odpovedať s citátom

slepe sipy budiz, ale aj tak, ak to chces rekonstruovat doveryhodne musis mat salvu, nie par zatulanych lukostrelcov...ja som nepovedal, ze zohnat kone je problem, ale urobit to bezpecne...je rozdiel sa na koni vozit po poli, je rozdiel robit rytiersky turnaj a je rozdiel urobit dobre (a bezpecne) utok tazkej jazdy s namierenymi kopijami (ak sa hrame na historicku vernost)
ty vole, ty si pripustil opesaleho rytiera? musim ist rychlo poslat SMS brachovi do Francie, toto mi neuveri Twisted Evil
no a moja vystroj pre mna nie je spotrebak (pre teba mozno ano), ktory si necham rozmlatit kazdemu blbcovi, ktory ma chut - na to ma stala prilis vela casu, trpezlivosti a financii

Proste ak budem dobre namotivovany, tak na bitku urcite rad pridem...

www.kompania.sk
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Jún 19, 2007 9:01 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Cinquedeou sa kryli tanky, pokial viem...

Triarus: Posli, poserie sa od radosti, ked sa dozvie, ze s konom na hradbu asi nevylezie.... Podla mna to doteraz nevedel... Inak, na vystupeniach lozite na hradby?

Ked chces salvu, potrebujes vela lukostrelcov, to asi dava zmysel, nie? Jednotka lukostrelcov by tento problem urcite vedela casom vyriesit, nie? Mat bezpecnu jazdu.... Od toho su chlapci od koni, aby si tie kone vycvicili... Vo Frydlante tlacili kone pred sebou chlapcov z mesta a slo to... Hitosricka vernost je fajn, som za jej maximalnu moznu mieru, ale tiez uznavam urcite kompromisy... Tusim ich spominam niekolkokrat....

Naposledy upravil Milan Olaff Madlenák dňa Ut Jún 19, 2007 9:03 am, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12  Ďalší
Strana 4 z 12

Prejdi na: